Novi Sad
16.03.2016.
10:05 > 13:13
Goran Bujić, otac đaka prvaka novosadske Osnovne škole "Miloš Crnjanski", tvrdi da njegov sin trpi vršnjačko nasilje od dve godine starijeg dečaka. U školi navode da su upoznati sa incidentima.
  • istina

    06.07.2016 18:53
    diskretna podmuklost
    Kazu za decaka Aleksu: "Podsetimo, Aleksa Janković je pre pet godina izvršio samoubistvo skokom sa zgrade, jer je bio žrtva vršnjačkog nasilja. Nesrećni mališan više meseci je trpeo fizičko i verbalno nasilje i više nije mogao da izdrži i digao je ruku na sebe."

    Pre PET godina se to desilo a nije donet zakon a ubistvo one devojke Tijane je od pre DVE godine pa se ekspresno usvojio zakon....izgleda su roditelji bitniji vlastima u drzavi...
    A jos je on mladji od te devojke...oboje ubijeni i psihicki ponizavani ali pravda je selektivna ipak i data samo njoj...
  • Rastko Vuković

    22.03.2016 11:07
    Utopija obrazovanja
    Krivica za vršnjačko nasilje u školama je više u zakonodavcima, nego u nastavnicima. Još dublje, treba je tražiti u nerazumevanju potrebe za dominacijom i same suštine autorita.
  • Inspektor Višekruna

    21.03.2016 16:47
    "Razgovarali smo sa njegovom učiteljicom i učiteljima iz dnevnog boravka, jer oba dečaka idu tamo, kao i sa majkom maltretiranog dečaka i svi oni su tvrdili da ne postoji nasilje", jasna je direktorka škole Zdenka Ivković."
    Znači postoji maltretirano dete, a nasilje ne postoji.
  • miki 21

    21.03.2016 14:05
    Po kazni
    Sve aktere sem žrtve po kazni da rade 5 godina u školama na Kosovu. Kod mobbinga svi se prave ludi od direktora do zadnje tetkice i ložača. Maloletnicima suditi kao odraslim za ovakva krivična deke. Njihove roditelje materijalno unalaziti da se sete da su odgojili nakaze. Hmm..., a kako kazniti državu????
  • Odgovoran roditelj

    18.03.2016 15:42
    Dete se u školi prvenstveno obrazuje.Do sedme godine ono je već usvojilo temelje vaspitanja.Škola ,učiteljica,nastavnici....ne mogu od sedme godine graditi temelje u vaspitanju.Oni su tu da nadograđuju ,.Žalosno je to što roditelji do tada ne ispune svoje roditeljske dužnosti.Kada roditelj potpuno sarađuje sa učiteljicom i školom uspeh je siguran.Međutim,ako roditelj traži krivca za svoje propuste u drugima tu uspeha nema.Ja sam majka troje dec.,Radim i nikada nisam imala problema sa bilo kim u vrtiću , školi,fakultetu.Da većina roditelja obavlja savesno svoje roditeljske dužnosti ne bi bilo toliko nasilja među decom.Međutim , mnogima je gledanje Farme,kafenisanje,guglanje.... preče od kvalitetno provedenog vremena sa svojom decom.Naravno, sve se može kad se hoće!
  • Maja

    18.03.2016 14:01
    I moje dete trpi nasilje
    Moja devojčica koja ide u drugi razred takođe trpi nasilje. Postoji grupa u razredu koja teroriše nekoliko dece između ostalih i moju ćerku. Udaraju je i vređaju. Mogu samo da potvrdim priču ovog tate. Pričala sam sa učiteljicom, pedagogom i poslala sam pismo direktorici. Nisam dobila još nikakav odgovor. planiram da obavestim prosvetnu inspekciju.
  • mamika

    18.03.2016 11:53
    @odgovorni roditelj
    Odgovorni roditelju, sta ako se vase i moje shvatanje "pravog nacina" vaspitanja razlikuju? Jel to znaci da moje dete ne treba da ide u skolu? A cemu sluzi skola? Da u nju dovedemo decu sa fakultetskim diplomama? Pominjete decu u prvom razredu, Njih krivite? Pa oni su deca. Pa njima treba bar jedna ako ne i vise godina da se uopste prilagode skoli. Deca koju ste opisali upravo to i rade, prilagodjavaju se. A sta po tom pitanju rade ucitelji? Sta po tom pitanju radi skola?
  • Netje da može

    17.03.2016 22:23
    Niste upravu Stevane. Oba roditelja vrše roditeljsko pravo ukoliko jedan od roditeljha nije lišen roditeljskog prava.

    Na osnovu člana 69, PZ, roditelji imaju prava da dobiju sva obaveštenja o detetu od obrazovnih i zdravstvenih ustanova. Jedino sud može nekoga delimično ili upotpunosti lišiti roditeljskog prava na osnovu član 60. i član 61.

  • Odgovoran roditelj

    17.03.2016 13:51
    Moje treće dete ide u OŠ"Miloš Crnjanski" i ja sam školom prezadovoljna.Pri tom mi deca nisu"odlikaši".Najveći problem su deca koju roditelji nisu na pravi način vaspitali.Upravo takvi roditelji se i bune.Ako dete u prvom razredu svim učiteljima i nastavnicima govori"marš",pokazuje srednji prst,udara ih...Da li ga je to škola vaspitala?Mnogi roditelji koji su procesu razvoda pažnju privlače blaćenjem druge strane,i institucija koje učestvuju u procesu.Bolje da roditelji preispitaju sebe kako su vaspitali svoju decu,pa tek onda da traže krivce u drugima!
  • Vidiiii

    17.03.2016 12:41
    Moj bivsi kolega
    Ljudi,covek ja malo polupan,,znam ga,starateljstvo je pripalo majci,znam ga odlicno,daleko mu lepa kuca
  • Mamika

    17.03.2016 12:09
    @Milos
    Ruzno je to sto ste rekli. U skolu idu i deca sposobnih i deca nesposobnih roditelja. Obaveza i cilj nastavnika ili ucitelja nisu ista stvar. Cilj mogu postaviti sami sebi i obicno je to da decu nauce skolkom gradivu. Ali njihova je obaveza da decu nauce i ponasanju u situacijama na koje nailaze u skoli, nazovite vi to vaspitavanjem ili kako god hocete to im je obaveza.
    Nije mi sasvim jasno koji su to "odlucni koraci" u zastiti svog deteta? Sta su "jos" ti ljudi mogli da urade? Da "identifikuju" decu sa "takvim sklonostima" ? Deca su deca. Neka imaju problem neka ne. Decu sa problemom mora da "identifikuje" ucitelj ili nastavnik ( ako vec to nisu roditelji uradili ), da ga posalje skolskom psihologu, da psiholog i pedagog prepoznaju problem i pokusaju da ga rese. Ali.. Da se na njihove roditelje utice? To je navodjenje na fizicko nasilje nad detetom jer roditelj koji nije prepoznao problem kod svog deteta verovatno nema vremena da se detetom bavi. Retko ga vidja i ima svog posla, a kad mu se iz skole zale na dete on dodje kuci pa istuce svoje dete jer za drugaciji nacin kazne nema vremena, znanja, sta god. Onda to isto dete dodje u skolu pa nalupa neko drugo dete i eto nasilja u skoli. Slozicete se da su ipak nastavnici i ucitelji ti koji imaju obavezu, odgovornost ili duznost da uce decu nenasilju, imala ona sposobne ili nesposobne roditelje.
  • Hhhmmm

    17.03.2016 12:08
    Ali gde je izjava majke,zasto i nju nisu kontaktirali...
  • Stevan

    17.03.2016 10:02
    a ko
    Koji roditelj ima starateljstvo taj i treba da bude informisan.Tako je bar u ovom slučaju.Sve ostalo je prazna priča.
  • Miloš

    17.03.2016 08:48
    Nezrelost
    U ovim komentarima najviše susrećem nesposobne roditelje, koji smatraju da je obaveza učitelja ili nastavnika da vaspitavaju njihovu decu. Cilj nastavnika je da nauči vašu djecu a ne da ih vaspitava. Cilj " Aleksinog zakona" je smirivanje savesti roditelja jer nisu bili sposobni da preduzmu odlučne korake u zaštiti svog deteta. Ne želim ni mom neprijatelju da se desi što se desilo Aleksinim roditeljima a kamoli nekom drugom. Cilj je da se identifikuju deca sa takvim sklonostima i da se na njihove roditelje utiče. Nije svaka čarka dečje nasilje!!
  • @Smešno

    17.03.2016 07:02
    Žalosno
    Hajde, molim te, i majke ti, kada si već toliko "upućena" u problematiku problema, i problematiku te porodice, objasnim nam, prosvetli nas, kako se to taj otac "sveti svojoj bivšoj" time što javno i vrlo hrabro, ukazuje na problem vršnjačkog nasilja, i na činjenicu da njegovo dete ima masnicu ispod oka, nastalu kao uzrok istog tog nasilja?
    Hajde, molim te, pametnice, razjasni nam tu dilemu, pa da i mi shvatimo, kako to, da taj -zlotvor otac- do sada nije razotkriven i kao neki monstrum, već odavno nije uhapšen zbog svog zlodela?
  • *smesno

    16.03.2016 22:22
    Odgovor
    Slazem se sa tobom,on bivsoj supruzi ne da mira,uznemirava je,pa sad i na ovaj nacin pokusava da je uznemiri ili da ispadne kako i ona prikriva nasilje,svako ko je pozna zna koliko je brizna i dobra majka,i zna koliki je borac,verujem da je ove gluposti ne doticu,ne moze joj osmeh skinuti sa lica,uz nju smo!!!!a vreme ce pokazati svoje!!
  • Zašto

    16.03.2016 21:11
    Uvek samo pljuvanje
    Kako svi SVE znaju!!! Pogotovo ono kako se u školama NIŠTA ne radi po pitanju rešavanja problema. Svi su nesposobnjakovići i lenštine i vole da gledaju kako neka deca tlače drugu.
    Neverovatno! Zanima me kako oni koji ne rade u školama rešavaju nasilje na svojim radnim mestima, a u skladu sa zakonima.
  • Rusofil_IQ0

    16.03.2016 19:30
    Ma sta niko ne moze, zna se ko su deca nasilnici, uvatis i natamburas pa nek se posle pitaju sta i kako!
  • obavešten

    16.03.2016 18:00
    Nije usamljen slučaj da se dugogodišnji direktor, nazovi autoritet, kao i kolektiv ponašaju inferiorno i samo glume da je sve na svom mestu. Što manje "cimanja" za sve !!! Taj fenom postoji i u drugim organizacijama !!!! Menjajte direktore, pa ćete videti promenu, kada nestane svakodnevna učmalost u kojoj je sve predvidivo.
  • Vaspitačica

    16.03.2016 17:38
    Odgovornosti
    Koliko sam upoznata retko se dešava da škole ne reaguju u ovakvim slučajevima u poslednje vreme. Mnogo veći problem su sami roditelji koje često ne shvataju ozbiljnost situacije i na sve to gledaju kao na 'dečje čarke'. Imam lični primer kada sam u jednoj školskoj godini 13 puta!!! zvala roditelje na razgovor jer je njihov sin maltretirao bilo koje dete koje mu se nađe na putu. Isto tako su se oglušavali i o poziv pedagoga i psihologa. A roditelji su čak prosvetni radnici...I, niko im ništa ne može!
  • Mamika

    16.03.2016 14:07
    Zanemarivanje dece je srz problema u skoli. Direktorka je dugo na tom mestu i naucila je zaposlene da cuvaju ledja jedni drugima. Obezbedjenje placamo samo da bi otvarali vrata da deca prodju kad zvoni, skolska policajka kucka porukice na klupi kod glavnog ulaza, ucitelji za sve krive decu ( pa ja sam mu rekla ali on... ?! ) a PP sluzba edukuje roditelje kako da vaspitaju decu! Dezurni nastavnici tracare na odmoru i pojma nemaju sta deca rade u dvoristu. Nemaju nikakvu odgovornost za ruzno ponasanje dece u skoli a trebalo bi, jer su oni ti koji ih moraju nauciti ponasanju u kolektivu. Nemaju pojma kako da decu nauce dobrom i losem. Deca iz trecag razreda nisu naucena da stite i brane prvake ( nisu ih tome ucitelji naucili ) nego im se podsmevaju i teraju na nezamislive pakosti samo da bi im se rugali. Kad smo uperili prstom u pocinioce odgovor doticne uciteljice citiram " Jao gospodjo pa on je pokazao na najbolje ucenike u razredu" ?! Sta tek rade oni losi, uciteljice draga?
  • Eto kad....

    16.03.2016 13:59
    ...
    @Milena

    Niko se ne sakriva koliko ja vidim. Ljudi normalnim putem pokušavaju rešiti problem. Misliš li ti da roditelji ne pričaju sa svojom decom? Misliš li ti da ne traže način da svoje dete pripreme, nauče kako "PRAVILNO" da postupi u prethodno opisanim slučajevima. Misliš li da im je draže pričati svaki dan o "takvim" problemima u školi nego se kroz priču smejati kojekakvim dogodovštinama? Molim te definiši roditeljsko vaspitnu ulogu, po tvom misljenju!!! Šta je po tebi pravilno osposobljavanje deteta za život? Hoćes da kažes da oni koji probleme ne rešavaju pesnicama nisu za život? Nisu za ovu planetu? Možda aludiraš na to da ja kao roditelj treba da odem i da se pošibam sa ocem problematičnog deteta? Misliš li da će to da reši bilo šta? Da, pokušao sam razgovarati. Ishod=0 Svi u školi koji su pokušali znaju da je svaki pokušaj razgovora sa istim imao za ishod jednu veliku nulu. I? Šta? Letva u ruke, ili......?!
  • Novosadski problem

    16.03.2016 13:59
    Ljudi koji žive u naseljima van Novog Sada ne mogu da poveruju u ovo što pišemo. Jednostavno, vaspitanje ljudi "sa sela" je i dalje primereno, i tamo se ne dešava da neko ko je došao iz ruralnih predela po svaku cenu želi da živi u novom Sadu i da mu dete ide u novosadsku školu. Tako da tamo ima veoma malo vršnjačkog nasilja. Uzmimo na primer osnovnu školu u Veterniku. Dete mi želi da pređe u tu školu, jer tamo navodno nema nasilja koje doživljava u viđenijoj školi Novog Sada. Eto, ima i dobrih škola. U svoje vreme, začudio sam se vaspitanjem dece iz Petrovaradina, koje je odudaralo od nasilja iz Novog Sada, kad sam menjao školu.
  • Dejan

    16.03.2016 13:33
    Milos Crnjanski
    Moja cerka ide u tu skolu , u razredu imaju devojcicu sa posebnim potrebama . Celo odeljenje trpi razne pritiske od dva detete koji su potpuno zdrava i koja vrse razne pritiske na ostalu decu. Pricam o deci uzrastu od 10 godina tj cetvrtom razdredu osnovne skole.
  • Milena

    16.03.2016 13:04
    meseca@gmail.com
    A, je l umeju roditelji ovih nasilnika a i ovih koji trpe, da preuzmu svoju roditeljsko vaspitnu ulogu i u svojoj kući svojim primerom da vaspitaju dete i osposobe ga za život - ili će se i dalje sakrivati pod kišobranom prava u stilu Država duradi nešto"
  • sa naselja

    16.03.2016 13:03
    ... since 90's
  • ex chapman

    16.03.2016 12:58
    vršnjačkog nasilja ima i oduvek ga je bilo u svakoj školi. ali to nije najveći problem. najvećo problem je u tome što nikoga u školama nije briga za to. kada se suoče sa konkretnim optužbama oni jednostavno negiraju da se bilo šta desilo. umesto da stvarno sprovedu istragu i utvrde šta se tačno desilo a zatim da preduzmu odgovarajuće mere, školske vlasti guraju glavu u pesak i sakrivaju se iza formalnosti. to što oni rade nije rešavanje problema već otklanjanje odgovornosti sa sebe. a probelm iz godine u godinu samo raste
    nadležne isnpekcije i drugi "nadležni" već odavno su sebe proglasili nenadležnim za bilo šta, tako da od njih nema vajde. a pošto su i sudovi korumpirani, propali i odavno ne rade svoj posao, građanima je jedino ostalo da sami štite sebe i svoju decu. hvala Bogu da ima medija u kojima mogu da svoju muku podele sa drugima i eventualno da dobiju pomoć.
    ja sam već više puta išao na skupove "2 min. tišine" i ići ću opet.
  • Aleksandra

    16.03.2016 12:49
    Koleginica mi se žalila kako joj sina, koji je prvi razred baš u toj školi, maltretiraju trećaci. Dva dečaka koja su treći razred stalno su čačkali malog prvaka na odmorima, dok ga jednom prilikom nisu ubacili u kantu za smeće i naterali ga da skine gaće. To je videlo par drugara, žalili su se učiteljici, ali je učiteljica okrivila dečaka kako laže. Zatim je moja koleginica sutradan došla u školu, popričala sa direktoricom. Njoj eto nažalost ne rade kamere pa ne može da vidi da li se to stvarno desilo, pa je poslala mamu sa pedagogom i dečakom napolje na odmoru da im on pokaže ko su ti dečaci. Kada je ustanovljeno u koji razred idu, pedagog je otišla da popriča sa njihovom učiteljicom, ali bože sačuvaj, to su dva najbolja učenika, nemoguće da su oni to uradili. 'Molimo vas, naučite sina da nije lepo skidati gaće u javnosti' - to je učiteljica uputila mojoj koleginici. Dan posle toga dečaci su opet maltretirali prvaka, ali je tu sada bio ceo njegov razred da ga brani i odmah su se žalili svojoj učiteljici. Ona je samo dodala: 'Bravo, divno je to što branite svoga drugara'. Ni izvinjenje da prvak ne laže, ni izvinjenje roditeljima da su bili upravu. Ništa. A kako je uopšte moguće da su ubacili prvaka u kantu za smeće ako postoje dežurni učitelji/nastavnici na odmorima? Gde su oni bili u tom trenutku, ja se izvinjavam? Očigledno je da škola pokušava da zataška velik broj stvari...
  • Bojan

    16.03.2016 12:24
    Isto se radi i u OŠ "Sonja Marinković". Roditelji dece koja su žrtve vršnjačkog zlostavljanja se kaže da je škola svesna problema, ali da ne može ništa da učini i da je najbolje da prepišu dete u drugu školu.
  • Panta

    16.03.2016 12:09
    Nije jedini slucaj
    Nazalost ovaj slucaj nije jedini. Ima dosta osnovnih skola i srednjih skola u kojima se to desava. Deca se ispisuju iz jedne skole i prebacuju u drugu skolu. U tom slucaju bude kaznjeno dete koje trpi nasilje, a oni koji cine budu samo usmeno opomenjeni i nikom nista. I onda se cudimo sto je vrsnjacko nasilje postali tako rasireno. Pocinioci ne dobijaju nikakve kosenkvence, nego cak postaju popularniji u skoli i prelaze sa jedne zrtve na drugu. Profesori i nastavnici vide sve to, ali ih nije briga. Uglavnom kazu ma decija posla. Sad je to uzelo maha i nema kraja. Bar je ja ne vidim. Nazalost ni Aleksin zakon nece to puno pomoci. Bice to mrtvo slovo na papiru. Sem toga vidite ko su idoli deci. Medju prvima Kristijan Golubovic, Ajfoni i dr. Drzavna televizija i stampa su deci napravili lose idole i dalje ih glorifikuju, a sad se iscudjavamo. Ovo je sve posledica pogresne politike, nebrige, samozivosti, okretanje glave (to se desava drugima, a ne meni)...
  • SMESNO

    16.03.2016 12:05
    Gospodin se sveti bivsoj zeni, za neupucene.

  • markoni

    16.03.2016 11:53
    maki
    A sta mogu da urade direktor, pedagog i ostali u skoli, ako taj ucenik nema osnovno kucno vaspitanje?Da ga izbace iz skole bez saglasnosti roditelja ne mogu , kazne ocenom iz vladanja ne mogu jer se ta mera primenjuje od setog razreda, a i da ga kazne na vecinu dece i roditelja ne utice nikako.Da ga prijave centru i policiji opet nisat jer su to deca koja su prekrsajno i krivicno neodgovorna, a po novom zakonu cak i nepostoji odgovornost roditelja ako maloletnik ucini prekrsaj!Blago receno tuga jedna, a ti prijatelju taj karton mozes da drzis dok te ruke ne zabole i nista vise!
  • Više karaktera molim

    16.03.2016 11:29
    "Futog"
    ..."jer se kategoriše ne kao vršnjačko nasilje, već kao dečija čarka". Upravo takav odgovor smo supruga i ja (i još dosta roditelja) dobili kad smo učiteljici pokušali da skrenemo pažnju na verbalno i fizičko nasilje u školi. Naravno, nismo slegli ramenima nego smo istu upitali: "Da li vi podržavate svakodnevno maltretiranje sve dece u razredu od strane jednog deteta?! Da li ste vi svesni da je to danas verbalno...lupkanje po glavi...pljuvanje, sutra će biti palica, cigla i šta ti ja znam šta. Žašto nešto ne preduzimate sada, dok još možete?! Očigledno je da roditelji ne mogu ili ne žele sami to da reše. Problem je evidentan i mora se rešavati sada!" Odgovor koji smo dobili se nalazi na početku mog izlaganja. Moram priznati da se i sam donekle slažem sa tim da "dečije čarke" deca sama treba da rešavaju, da je to sastavni deo odrastanja itd itd, ali kada te "čarke" OČIGLEDNO prerastu u svakodnevno maltretiranje i neretko fizički kontakt, mislim da tu treba reagovati na svim frontovima. Mi naravno svakodnevno pričamo sa našim detetom o svemu tome, kako gde šta kome....i uspešno rešavamo problem. Sledeće moje obraćanje ide pismenim putem direktoru škole i svim ostalim ustanovama uz podšku svih roditelja koji takođe bezuspešno pokušavaju da reše gore naveden problem, jer ja ću uraditi sve što je u mojoj moći da se moje dete oseća sigurno u školi a ne da svakodnevno odlazi u istu sa strahom šta ga danas čeka dok stručno osposobljeni za rad sa decom žmure i odmahuju rukom.
  • Metallica

    16.03.2016 10:55
    Tužno ali istinito
    Nažalost, iz iskustva znam da se ovakve stvari u školama dešavaju. Postoji jedan veliki nemar u samom pristupu ovim problemima. Nedovoljno angažovanje stručnih službi (pedagoga, psihologa), Tima za zaštitu dece od nasilja (koji često nije adekvatno edukovan za rešavanje slučajeva) i na kraju samog direktora, koji je najodgovorniji. Problemi se pokušavaju svesti na minimum, eventualno se kontaktiraju roditelji i tu se priča uglavnom završava. S druge strane, postoji i nedovoljna saradnja sa roditeljima, mada to nikako školu ne sme sprečavati da uključi nadležne organe i službe (Centar za socijalni rad, Mup, zdravstvenu službu itd.). Ovo je osetljiva tema, ali kao da većini to još nije jasno.
  • Slažem se, roditelj

    16.03.2016 10:27
    PA, nije jedina. Sve novosadske osnovne škole zataškavaju nasilje. Nikada ga nije bilo kao sada.
    I to baš kad se primenjuju svi saveti EU o inkluziji, o pravima dece, i suzbijaju sva prava nastavnog osoblja. Naravno, prema mom iskustvu, roditelji te dece nisu Novosađani, već došljaci. Naravno, ne prihvataju da je njihovo dete uključeno u mini bandu u okviru razreda, koja ima jedini cilj da ometa i maltretira decu koja dobro uče ili su normalno vaspitani. To prelazi očekivane granice, a školski psiholozi i socijalni radnici na nivou grada jednostavno ne postižu. čitava ta stvar se dobro sakriva. Svaki problem evidentiram žalbom prema školi u 4 primerka, radi kasnije tižbe prema roditeljima, uz advokata. Jer, škola i država ne mogu i ne žele ništa da urade. Glasajte za takve, opet.
  • pera

    16.03.2016 10:24
    Tata, posalji u skolu nekog tinejdzera da malo klincu objasni stvari i nasilje ce prestati, ili lepo tuzba protiv direktora, protiv inspektorke, protiv roditelja. Ako je tuceno, roditelji iz tog razreda ustanite, recite da ne moze tako. Stisnite petlju, nemojte biti misevi. koga se bojite vise.
    Zato nas svi politicari ovi i oni gaze jer se ponasamo ko da ne postojimo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna